En flickas stumhet är det starkaste skriket.

Publicerad 2014-04-27 23:04:00 i allt.,

Ibland blir jag så trött. Så himla trött på hur vi lever. Så trött på hur samhället ser ut. Vad vi gör, tänker och ser, och vad det beror på. Så trött på hur feminismen ibland ses på som något onödigt, något föråldrat, något som inte gäller en själv. Men okej. Läste precis Genusfotografens senaste inlägg, intervju eller vad en nu ska kalla det. Här. Jag är väldigt, väldigt kritisk av mig när jag läser saker och historier. Jag kan inte tro det här till 100% pga jag vet faktiskt inte hur det ligger till på riktigt (men vet en någonsin det?). I mitt huvud kan det lika gärna vara sant som falskt, falskt som sant men det har ingen betydelse här. 
 
Alltså. Det kan inte finnas någon vettig människa som tycker att det som beskrivs är okej. Typ American Apparells affärsidé överhuvudtaget (vad är den ens? Tjejer+sex säljer?). Hur 'lätt' det är att tjejer behandlas på det här sättet eftersom det är vad vi möts av överallt, hela tiden. Tror att jag med ganska så stor säkerhet kan säga att ingen av mina vänner skulle kunna bemöta texter som den här med något annat än ilska, irritation och typ spyreflexer. Det jag undrar då är - hur kan det inte vara lika självklart för de här personerna att se sig själva som feminster? En person, en människa, ska varken bli behandlad eller bemött såhär:
 
 
 
 
 
Alla bilder är tagna från American Apparells hemsida. Alla bilder är för att visa underkläder, förutom de två första (!). Och åh, hatar att jag lägger ut det här. Vill blurra som genusfotografen men jag är för lat för att ta reda på hur en gör och ladda ner rätt program. Vet inte vilka det är. Vet inte vilka som tagit dem. Vet ju ingenting. 
 
---
 
Många skulle säga att det här är extremt. Att det är fel, självklart, men endast ett extremfall. En affär som tagit det några (typ tusen) steg för långt. Men stämmer det verkligen? Jag skulle snarare säga att majoriteten av alla klädkedjor jag känner till har iallafall någon marknadsföring eller bild som liknar AA's. Och DET är så jävla sjukt. En går förbi det utan att reflektera för det är så reklam ser ut. That's it. Och en kan säga vad en vill om hur ingen ser på reklam som något riktigt, alla vet att det är photoshop, fake, det är bara för att sälja, ingen tänker faktiskt sådär men nej, jag tror inte på det. Inte någonstans. Vi lever i en våldtäktskultur där det är helt naturligt för en kille på klubb att tafsa på en tjej som har kjol. Där - om tjejen på bild 3 skulle bli (jag kan inte hitta rätt ord. Jag vill få fram en poäng men våldtagen, påhoppad, överfallen låter bara fel och hemskt för jag vet inte längre vad fotografen gjorde efter att bilden togs) bakifrån - människor, samhället och rättssystemet skulle påpeka att väljer du att ligga med ryggen mot, då är det ju uppenbarligen med mening och du vill därmed att det ska ske så. Tänker en några steg längre, förbi det som känns allra mest uppenbart, då är det lätt - nästan för lätt - att se hur saker och ting i patriarkatet hänger ihop. 
 
Feminismen står för att alla ska ha lika rättigheter. Alla. Och nej, den är inte färdig i Sverige och jag kommer fortsätta prata om det tills alla jag känner förstår att det här är sjukt och det är inte något som kommer försvinna av sig självt. 
 
 
 
 

Crawl in the backseat, my friend, it is really all in your mind.

Publicerad 2014-04-22 15:18:06 i allt.,

Ligger just nu ute på min altan och lyssnar på förra årets studentenlista. Musiken jag lyssnade på genom hela vårterminen i trean. Typ The XX. Intro. Låten som bara byggde upp känslan att nu, nu händer allt på samma gång. Insåg att jag borde inte lyssna min gamla musik och tänka tillbaka på hur det var utan hitta nya låtar som beskriver hur det är nu. Den här listan har jag lyssnat på lite då och då och fått brutala nostalgikänslor men just nu känns den, återigen, så rätt. Precis som den gjorde för ett år sedan. För jag ligger ute på altanen och svettas, försöker komma fram till hur jag egentligen mår och hittar ingenting som skaver. 
 
Är det inte sådana här stunder en så ofta lever för? Inte tillfällen då en känner att "jag vill aldrig att det här ögonblicket tar slut" utan snarare att det här ögonblicket får gärna ta slut, och jag är inte rädd för vad som händer efter. Känns som att jag precis tog studenten och det är nu det händer! Allt händer! Ingenting händer! Vet inte vad det beror på. Om det är värmen, saker som hela tiden händer, att jag försöker plugga körkortsteori men istället funderar på vilka jag ska rösta på i EU-valet, det faktum att om två månader befinner jag mig någonstans ute i Europa, att om tre månader är jag i Småland och taggar Emmabodas första konsert och om fyra månader är jag 20 år gammal och har London så nära att jag i princip kan röra det jag drömt om i så många år. 
 
Det kan ju vara det, eller så kan det vara alt-j som förvärrar mitt stackars solstingspåverkade huvud. Vet inte riktigt.

#Selfie

Publicerad 2014-04-16 10:33:00 i allt.,

Fortsätter på samma spår då. Självisar under högskoleprov (som gick asbra!!) (hoppas jag!) en skiva, en skiva till, 20-årsfirande, feministfrukost med Gudrun Schyman osv. Ska nu sätta mig själv på rehabilitering för användande av samma min på varenda. jävla. bild. Och kanske lite Hanna-rehabilitering också pga hon är med på alla bilder utom en? Hoppas allt är bra med er annars. Snart ska jag nog lyckas få till något riktigt inlägg då tankarna och diskussionerna i huvudet aldrig tar slut. Dock är kanske inte det något roligt att läsa, men det bryr jag mig inte riktigt om, om jag ska vara ärlig. 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela