En flickas stumhet är det starkaste skriket.

Publicerad 2014-04-27 23:04:00 i allt.,

Ibland blir jag så trött. Så himla trött på hur vi lever. Så trött på hur samhället ser ut. Vad vi gör, tänker och ser, och vad det beror på. Så trött på hur feminismen ibland ses på som något onödigt, något föråldrat, något som inte gäller en själv. Men okej. Läste precis Genusfotografens senaste inlägg, intervju eller vad en nu ska kalla det. Här. Jag är väldigt, väldigt kritisk av mig när jag läser saker och historier. Jag kan inte tro det här till 100% pga jag vet faktiskt inte hur det ligger till på riktigt (men vet en någonsin det?). I mitt huvud kan det lika gärna vara sant som falskt, falskt som sant men det har ingen betydelse här. 
 
Alltså. Det kan inte finnas någon vettig människa som tycker att det som beskrivs är okej. Typ American Apparells affärsidé överhuvudtaget (vad är den ens? Tjejer+sex säljer?). Hur 'lätt' det är att tjejer behandlas på det här sättet eftersom det är vad vi möts av överallt, hela tiden. Tror att jag med ganska så stor säkerhet kan säga att ingen av mina vänner skulle kunna bemöta texter som den här med något annat än ilska, irritation och typ spyreflexer. Det jag undrar då är - hur kan det inte vara lika självklart för de här personerna att se sig själva som feminster? En person, en människa, ska varken bli behandlad eller bemött såhär:
 
 
 
 
 
Alla bilder är tagna från American Apparells hemsida. Alla bilder är för att visa underkläder, förutom de två första (!). Och åh, hatar att jag lägger ut det här. Vill blurra som genusfotografen men jag är för lat för att ta reda på hur en gör och ladda ner rätt program. Vet inte vilka det är. Vet inte vilka som tagit dem. Vet ju ingenting. 
 
---
 
Många skulle säga att det här är extremt. Att det är fel, självklart, men endast ett extremfall. En affär som tagit det några (typ tusen) steg för långt. Men stämmer det verkligen? Jag skulle snarare säga att majoriteten av alla klädkedjor jag känner till har iallafall någon marknadsföring eller bild som liknar AA's. Och DET är så jävla sjukt. En går förbi det utan att reflektera för det är så reklam ser ut. That's it. Och en kan säga vad en vill om hur ingen ser på reklam som något riktigt, alla vet att det är photoshop, fake, det är bara för att sälja, ingen tänker faktiskt sådär men nej, jag tror inte på det. Inte någonstans. Vi lever i en våldtäktskultur där det är helt naturligt för en kille på klubb att tafsa på en tjej som har kjol. Där - om tjejen på bild 3 skulle bli (jag kan inte hitta rätt ord. Jag vill få fram en poäng men våldtagen, påhoppad, överfallen låter bara fel och hemskt för jag vet inte längre vad fotografen gjorde efter att bilden togs) bakifrån - människor, samhället och rättssystemet skulle påpeka att väljer du att ligga med ryggen mot, då är det ju uppenbarligen med mening och du vill därmed att det ska ske så. Tänker en några steg längre, förbi det som känns allra mest uppenbart, då är det lätt - nästan för lätt - att se hur saker och ting i patriarkatet hänger ihop. 
 
Feminismen står för att alla ska ha lika rättigheter. Alla. Och nej, den är inte färdig i Sverige och jag kommer fortsätta prata om det tills alla jag känner förstår att det här är sjukt och det är inte något som kommer försvinna av sig självt. 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela