HELA VÄRLDEN ÄR ETT LUFTSLOTT.

Publicerad 2014-01-26 15:08:00 i allt.,

Hörrni. Bästaste av vänner. Jag tänker inte be om ursäkt för det här inlägget. Det är trots allt inte förräns jag skriver som jag lyckas få bukt på mina tankar och frågor och, ibland, svar. Jag bryr mig just nu inte om svenskalärare och deras röda trådar, jag vill bara skriva. Jag har inte speciella personer i åtanke, bara åsikter som jag stöter på här och där. Bland familj, vänner, tidningar, bloggar. Så. Hoppa över det här om ni vill. Läs det om det lockar er. Det är tjugo miljoner åsikter som jag skrivit lite huller om buller de senaste dagarna. Bara ni inte blir provocerade. Eller för all del, bli provocerade och tala om för mig varför. En kan inte utvecklas om en inte ifrågasätter och blir ifrågasatt. 
 
 
Ooookeeeej. Häromdagen satte jag mig i soffan för att äta frukost och se andra avsnittet av Fittstim - jag var så nyfiken på vad den där Belinda skulle hitta på den här gången. Var nästan rädd innan för vad skulle hon ta upp för något? Förra avsnittet gillade jag verkligen och det sågades sedan av varenda feminist jag stötte på så nu vet jag inte om jag ens vågar tycka något. Tänk om jag tycker fel! Tänk om de åsikter jag tror att jag har inte stämmer med hur feminismen ser på det! Är jag inte feminist då? Är jag ett ensamt frö som vilset blåser mellan alla grenar utan att lyckas slo rot? Heh. 
 
När jag läst krönikor och blogginlägg som kritiserar programmet Fittstim och, allra främst, Belindas val av frågor samt SVT som faktiskt publicerade programmet har jag hållt med och tänkt att ja, de har rätt, feminismen är så jävla ifrågasatt utifrån att börjar den ifrågasättas inifrån också finns den kanske inte kvar så länge till. (Samtidigt tycker jag det är onödigt hur till exempel tre personer under manifestationen förra helgen smög in sina personliga åsikter om Belinda när deras tal handlade om sexuellt våld i Sverige.) 
 
När jag läst krönikor och blogginlägg som kritiserar feministernas påhopp mot Belinda och SVT blir jag också arg. De har ju rätt? Om alla som ifrågasätter blir kritiserade så hårt finns det en risk att ifrågasättandet försvinner och det är ändå vad demokrati går ut på. Att ha rätten att ifrågasätta. 
 
Dock slutar jag alltid på feministernas sida. Även om jag inte alltid håller med alla åsikter som många feminister har - exempelvis hur en inte kan vara feminist och rösta på alliansen (NÄR ska folk förstå att feminismen är något som rör sig utöver partigränserna??) - vet jag att det är där jag står. Alla ska ha rätten att vara vad de är. Alla ska ha samma rättigheter. Vad en vill göra med de rättigheterna är sen upp till var och en. För (Belinda Olsson) första steget är inte att alla kvinnor i Malmö ska börja bada topless. Första steget är väl ändå att de har MÖJLIGHETEN att VÄLJA. Och därifrån kommer förändringen att ske. Måste förändringen ske. 
 
Sen hållar jag inte med om att Hen-diskussionen tar bort fokus från 'viktigare' frågor, såsom lön och våld, för de är lika viktiga (samma rättigheter - hallå. Om en fråga är större än allt annat för mig men inte säger något för tio andra personer, betyder det att jag ska glömma det jag brinner för och ta deras sakfrågor i första hand? Fast det är kanske vad jag gör när jag ber dessa tio andra personer sätta min fråga i främsta rummet?) . Jag står dock fast vid att själva diskussionen om ordet HEN tar bort fokus från varför frågan finns där över huvud taget. Känns liksom som att en lätt glömmer bort att skälet till att Hen finns där och diskuteras är för att många inte är varken han eller hon (eller? Är jag ute och cyklar nu igen?). Det är ju där frågan grundar sig. Kommer ihåg hur frustrerad jag blev när mina kompisar nästan lät arga när Södra Latin införde ett tredje omklädningsrum. Okej, de kanske inte kan tänka sig hur det känns att vara i behov av mer än bara kill-och tjejrum. Det kan inte jag heller. (Hur ska en då kunna ta ställning i frågan från första början, undrar jag. Det är som när jag som bortskämd 19-åring, som aldrig bott någon annanstans än Danderyd, har åsikter om invandring och segregation. Det går liksom inte, för jag har ju ingen jävla aning.) Men varför ska en bli ARG för det? Det skadar ju inte dem på något sätt? Världen, såsom de ser och alltid har sett på den, förändras. Visst. Men herregud det kan väl ändå inte vara så negativt? Tänk om våra mor-och farföräldrar tänkte så! Då skulle min morfar fortfarande vara arg på grund av att det inte längre är lagligt för honom att våldta min mormor (de är ju gifta). Brutalt exempel men det är ju så. 
 
Förstår bara inte varför många blir så provocerade av hen. Men det är väl så det är - en blir provocerad av sådant en inte förstår. Skälet till att många feminister går så hårt emot de som ifrågasätter kanske är för att dessa personer inte ens försöker förstå? De ser vad de ser och väljer åsikt därefter. 
 
En tanke till bara. Angående det här som många blir så provocerade av. Orakade armhålor? Orakade ben? När en diskuterar feminism - "ja, jag vill ha lika rättigheter. Men jag vill raka mina armhålor, JAG känner mig liksom ofräsch annars". Ja. Men. Herregud. Inte så konstigt. Majoriteten av alla tjejer känner så. Det är för mig en orelevant fråga - för någon annan desto viktigare. Jag vill inte trivialisera det. Jag vill bara få sagt, en gång för alla, FEMINISMEN BESTÅR INTE AV EN GRUPP KVINNOR SOM KLANKAR NER PÅ DE SOM RAKAR SIG OCH DRÖMMER OM ATT GIFTA SIG MED MÄN. Sådär. Tack. Har vi det uppklarat nu? Olika åsikter ska enligt mig respekteras och gärna ges ett försök till förstående, även om en själv inte förstår. Men att ha sin rakhyvel som ursäkt för att en inte kallar sig feminist - det tycker jag är fjantigt och fegt för då vill en inte ens försöka förstå sig på vad feminism betyder. MEN OBS!!! Detta är min åsikt! Jag förstår er och era synpunkter - även om jag själv inte håller med! Jag gör ett försök till att sätta mig in i er situation och ert tankesätt! Egentligen är jag väl inte bättre än någon annan, trots att jag gärna vill tro det. Jag tycker vad jag tycker och försöker få mina medmänniskor att tycka samma sak. Är väl vad alla gör egentligen. Rasist som feminist som jag-bryr-mig-inte-direkt. 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela